Įvairūs Straipsniukai

JAV pritarė, kad maistui būtų vartojami klonuoti gyvūnai

Standartinė Foxas21 » 2010 Bal 27, 15:00

Paveikslėlis

Maisto ir vaistų valdyba (MVV) po 6 metus trukusio tyrimo nusprendė, kad klonuotų kiaulių, galvijų ir ožkų mėsa bei pienas ir jų jauniklių mėsa yra saugūs. Trūkstant duomenų apie avių produktus, institucija negalėjo priimti sprendimo dėl jų saugumo. MVV nesitiki, kad šiuo metu prekyboje atsiras daug klonuotų gyvūnų produktų dėl didelės klonavimo kainos. Pirmiausia klonai bus naudojami veisimui.

2009 m. gruodžio mėn. MVV priėmė beveik identiškas pirmines išvadas. Nauji moksliniai duomenys tik sustiprino institucijos poziciją. Anot MVV Maisto saugumo ir taikomos mitybos centro direktoriaus Stepheno Sundlofo, atsižvelgiant į gautus papildomus duomenis bei viešas diskusijas, nutarta, jog klonuotų galvijų, kiaulių ir ožkų mėsos bei pieno produktai yra tokie pat saugūs kaip ir kasdien vartojamas įprastinis maistas. Taip pat MVV nereikalaus, kad tokie maisto produktai būtų pažymimi kaip gauti iš klonuotų gyvūnų.

MVV kritikavo JAV aktyvistų grupės bei politikai, kurių neįtikino pateikti moksliniai duomenys. Anot Merilendo senatorės Barbaros Mikulski, MVV pasielgė neapgalvotai ir paskubomis priėmė sprendimą dėl klonuotų produktų vartojimo. Senatorė yra įstatymo projekto, kuriuo MVV kviečiama nepriimti sprendimo iki išsamesnių naujų tyrimų rezultatų paskelbimo, bendraautorė. Tiesiog neturėtume skubėti valgyto kažko, kas buvo sukurta laboratorijoje. MVV priėmė sprendimą remdamasi neišsamia ir turinčia trūkumų tyrimų apžvalga, kurią finansavo klonavimo bendrovės, norinčios Amerikos vartotojams primesti klonavimo technologijas. 2009 m. atlikta apklausa rodo, jog du trečdalius JAV vartotojų varžė gyvūnų klonavimas, o beveik pusė manė, kad valgyti klonuotų gyvūnų maistą būtų nesaugu. Kai kurios JAV maisto bendrovės pažymi, kad jos nesirengia sandėliuoti klonuotų gyvūnų maisto produktų.

Europa atidžiai seka įvykius JAV. Praėjusią savaitę Europos maisto saugumo administracija (EMSA) pradėjo viešas konsultacijas įstatymo projekto klausimu. Įstatyme reziumuojama: 1) klonuotų kiaulių ir galvijų maisto produktai yra tokie pat kaip ir tradiciškai veisiamų gyvūnų; 2) nepanašu, kad gyvūnų klonavimas gali daryti poveikį aplinkai; 3) plėtojantis technologijoms pavyks išspręsti esamas sveikatos ir gerovės problemas. Europos Sąjunga pažymi, kad pritarus klonuotų gyvūnų vartojimui, tokie maisto produktai privalės būti pažymėti. Tokia ES pozicija radikaliai skiriasi nuo JAV. Požiūrių skirtumas paskatins ilgus ir brangiai kainuojančius prekybinius ginčus dėl genetiškai pakeistų maisto produktų.

--------------------------------------

Vartotojo avataras

Vykst

®espect

Kaunas

2,821.00 Lt

Standartinė » 2010 Bal 27, 15:40

jėga, natūralios mėsos kainos vapše belekaip pakils, o klonuotos nukris bet kokia lėva bus su nesąmonėm visokiom, vnž crap

Vartotojo avataras

Akvilė.

Patyręs forumietis

Klaipėda

18,598.62 Lt

Standartinė » 2010 Bal 28, 17:46

Skamba tai siaubingai. Tarsi duotų valgyti plastmasę.
Na gal tai ir nekenksminga, gal niekuom ir nesiskiria nuo tikros mėsos, bet skamba kažkaip nekaip...
Nenorėčiau, kad tai paplistų.
:dry:

Vartotojo avataras

Fobija.

Forumo gyventojas

Kaunas.

4,233.51 Lt

Standartinė » 2010 Bal 28, 20:24

bus proga mėsos atsisakyt..

Vartotojo avataras

MeezYyY

Aktyvus dalyvis

Kauno raj.

13,762.56 Lt

Standartinė » 2010 Bal 29, 20:27

Tai čia tipo sukurs kažkokia mėsą ir nereikės gyvulių tada pjaut?Jeigu taip tai aš būčiau už.Per daug man gaila tų gyvūnų (ir šiaip nusibodo mėsa)..

Vartotojo avataras

saulė.pasaulio

Moderatorė

24,821.77 Lt

Standartinė » 2010 Bal 29, 21:22

Na aš kaip supratau tai vistiek bus mėsa. Tik tiek, kad jos bus laabai daug ir gal pigesnė bus, nes tai bus ne natūrali, o klonuota.

Vartotojo avataras

Akvilė.

Patyręs forumietis

Klaipėda

18,598.62 Lt

Standartinė » 2010 Geg 01, 17:30

MeezYyY rašė:Tai čia tipo sukurs kažkokia mėsą ir nereikės gyvulių tada pjaut?Jeigu taip tai aš būčiau už.Per daug man gaila tų gyvūnų (ir šiaip nusibodo mėsa)..

Žudys, bet tuos, klonuotus. O jie - irgi gyvūnai, irgi jausmus turintys. Tik identiški savo motininiam gyvūnui.

Vartotojo avataras

saulė.pasaulio

Moderatorė

24,821.77 Lt

Standartinė » 2010 Geg 04, 21:40

Na, vistiek pliusas yra. Ji bus tikriausiai tokia pati kaip ir visos, tik gal būt bus šiek tiek pigesnė. Tai, šiuo metu yra gerai.
Tik kažkaip mąstau ar tai po kokių 100 metų ar daugiau, o gal ir mažiau, nepasireikš neigiamai mūsų sveikatai. Nors kam čia labai rūpi. Pinigai suksis ir visiems dzin.

mode118

Patyręs forumietis

717.84 Lt

Standartinė » 2010 Geg 05, 16:01

Kadangi aš mėsos nelabai ir valgau, tai man jokio skirtumo ką ten darys :)

Vartotojo avataras

DcRee

Aktyvus dalyvis

Kaun...

1,746.00 Lt

Standartinė » 2010 Geg 05, 16:10

Ai, žinant tai, kad mes jau ir dabar nevisada žinom ką ten valgom, nes visokių įdomių junginių maiste pilna, tai nemanau, kad labai jau didelis skirtumas kokios kilmės bus tie kepsniai, kuriuos mes ateityje valgysim.

Vartotojo avataras

Hoshi No Suna

Patyręs forumietis

11,212.82 Lt

Standartinė » 2010 Geg 05, 17:30

Jau geriau išvis atsisakysiu mėsos, nei valgysiu kažką neaiškios rūšies.

Vartotojo avataras

monstraZz

Aktyvus dalyvis

Vilnius

6,181.42 Lt

Standartinė » 2010 Geg 05, 18:47

nesuprantu kas cia blogo - lygiai tokia pati mesa kaip ir paprasta :roll: koks skirtumas kokia jos kilme

Vartotojo avataras

Hoshi No Suna

Patyręs forumietis

11,212.82 Lt

Standartinė » 2010 Geg 05, 18:52

Aš ir taip labai priekabiai renkuosi mėsą ir ne itin ją mėgstu. Tad man yra skirtumas

Caffeine

®espect

Vilnius

2,880.80 Lt

Standartinė » 2010 Geg 05, 19:30

na nežinau, nežinau kaip čia bus dabar :D

Vartotojo avataras

MeezYyY

Aktyvus dalyvis

Kauno raj.

13,762.56 Lt

Standartinė » 2010 Geg 06, 13:44