Pasaulyje turime vyriškus ir moteriškus drabužius,vyriškus ir moteriškus pomėgius,o ar galime taip skirstyti meną(norėčiau labiausiai atkreipti dėmesį i muziką ir kiną)?Oficialaus skirstymo lyg ir nėra,tačiau gyvenime dažniausiai moterys linksta link romantinių filmų ir 'meilės' dainų,o vyrai link sunkesnės muzikos ar visokių šaudo-gaudo filmų.Tačiau tenka ir pastebėti,kad tokie stereotipai griūva.
Ar galima skirstyti kiną ir muziką į vyrišką ir moterišką?
Ar normalu būtų vaikinui klausyt E.Iglesio ir žiūrėti Twilight?
Ar normalu moteriai mėgsti Godfather ir klausytis kokio heavy metal?
Ar toks skirtymas reikalingas?
Koks yra moteriškas ir vyriškas menas?
Vyriškas ir moteriškas menas?
19 pranešimai(ų)
• Puslapis 1 iš 2 • 1, 2
Šie skirtumai labai dažnai susilieja. Manau dabartiniame pasaulyje jų galime net nepastebėti. Nors aišku, man pačiai daug priimtiniau yra moteris žiūrinti rimtus ir stiprius filmus, bei klausanti kažkokios kitokios muzikos nei, kad "banga išneša ir visi aplink klauso", nei vyras žiūrintis Twilightą ir klausantis Iglesias.. Kodėl? Nes visi turim teises (tai yra net labai pagirtina) domėtis kažkuom rimtesniu ir sunkesniu, ne visiem suprantamu. Tai būtent ir yra to žanro filmai ir maždaug to tipo muzika, kurią tu išvardinai (kaip ne tyčia?) prie moterų kalbėdama apie stereotipus.
Man tai atrodo, kad menas, t.y. - jo konkretūs žanrai (romantiniai, dramos - metalas, veiksmo) neturėtų būti skirstomi į 'moteriškus' ir 'vyriškus' žanrus. Skirstyti galima tik galbūt tame mene narpliojamus dalykus - vieni iš jų gali būti aktualesni moteriai, kiti - vyrui. Bet visi tie suskirstymai 'kas ko turėtų klausyti/žiūrėti' tai tėra tik kvaili stereotipai ir tiek.
tai va,o dėl tų stereotipų gali nukenkėti pats žmogus.Paėmus mūsų visuomenę,kitoks žmogus beveik visada yra smerkiamas.Dėl to,galbūt dauguma moterų ir vyrų slepia savo meno skonį,tuo pačiu slėpdami savo pomėgius ar požiūrį.Dažnai tenka pastebėti internete ar realybėje tokius komentarus,daugmaž "taip,čia vyriškas filmas,tinka vakarui su draugais prie alaus",ar tokie pasisakymai turėtų būti?
O, labai įdomi tema
Bet tuo pačiu – klausimas tikrai sudėtingas. O sunkus vien dėl to, kad visi žmonės yra labai skirtingi ir bet koks grupavimas, skirstymas ir etikečių klijavimas yra bandymas į viską pažiūrėti žymiai paprasčiau nei kad iš tiesų yra. Kita vertus – tendencijos kalba pačios už save. Romantinių filmų seansuose pamatyti vyriškų veidų žymiai sunkiau nei moteriškų, o tarkim „The Expendables“ auditorija – kone šimtu procentų vyriška. Taigi aklai teigti, jog bet koks skirstymas yra nieko vertas – irgi negalima. Kalbant asmeniškai apie save... Net nežinau, kuriai kategorijai priklausau. Rašyti, jog esu tokia individuali, jog jokios kategorijos man negalioja – irgi kvaila. Kita vertus – neklausau „E.Iglesio“, nesu „Twilight“ fanė, bet su dideliu malonumu pažiūrėjau „Godfather“ trilogiją. Hm, pagal šiuos kriterijus linkstu link vyriškos pusės. Bet – neklausau heavy metal;oo. Padėkit, aš pasimetusi;D. Dėl metalo... Na aš leidau sau šiek tiek paironizuoti.
O dėl Godfather - pasakyti, jog man patiko šis filmas, neturiu jokių problemų (kažkaip net nekilo tokia mintis, jog reiktų gėdytis). Šiuo atžvilgiu man žymiai sunkiau pripažinti (tiek sau, tiek kitiems), jog patiko Borat'as. Bet čia dėl visai kitų priežasčių nei vyriškumo/moteriškumo tema (čia daugiau liestų kvailų ir rimtų filmų temą, jei kada tokia būtų sukurta;D). Tai va, o dėl kreivų žvilgsnių... Na dar neteko to patirti. Tačiau gal ir visai norėčiau. Įdomu kokią priežastį žmogus įvardintų.
Sakyk ką nori, bet jeigu vaikinas pasakytų, kad jam patinka romantiniai filmai pradėčiau juoktis. O vėliau smarkiai susimąstyčiau... O jeigu jis dar apsiverktų bežiūrint!
(Kaip dažniausiai būna moterų tarpe.) Gal per daug ironiškai, bet pabandyk įsivaizduot. Nė kiek neatrodo keista? Gal tikrai čia mane veikia stereotipai. Bet dauguma iš mūsų augo tarp jų. Pradedant: mergaitės žaidžia lėlėmis, berniukai - mašinėlėmis (kol laikui bėgant vaidmenys apsikeičia). O moteris aš daugmaž įsivaizduoju vyriškoj vietoj. Ir pasitelkiant istorija galima sakyti, kad moterys po truputį vyriškėja. Trumpi plaukai, kelnės, karjera ir pan. juk prieš šimtus metus tai atrodė kažkas nenormalaus. Ir vėl čia tie stereotipai. Ir jie niekur nedings, nebent kažkada viskas daug maž išsilygins. Bet man vistiek labiau patinka variantas moteriškos moterys ir vyriški vyrai. Taip pat ir mene. Niekad nebus sakoma, kad va čia toks ir toks yra vien moteriškas žanras, o čia tik vyriškas. Visi puikiai žinom, kad moteriškas ir vyriškas mąstymas skiriasi (:D), tad moterys vis vien bus daugiau linkusios link jausmingų dramų, o vyrai tarp šaudau-gaudau. Kažkaip... tiesiog taip yra. Net niekad anksčiau į tai nesigilinau. Baigtė puikiai išsakė apie ką aš noriu pakalbėti šia tema.
gyvename nebe akmens amžiuje,visuomenė keičiasi ir aš labai džiaugiuosi,kad moterys yra ne tik valgiui gamint ir vaikams gimdyt skirtos.
o kas atsitiks tam individui kuris pamėgs priešingos lyties filmą?
Tai aš ir nesakau, kad tie pokyčiai yra blogi. ![]()
Nemanau, kad tai turėtų būti smerkiama ir peikiama. Bet kažkodėl neatrodo, kad vyras savo draugui sakys, kad jam patiko romantinis filmas. Gal tiesiog per daug bijom būti kitokie, neigiamos nuomonės ar pajuokos. Tad bent paviršutiniškai bandom atitikti stereotipus. Šiaip apie žmogų nereikėtų spręsti iš jo klausomos muzikos ar žiūrimų filmų. Tai visiškai nieko neturėtų keisti. Ir vos pradedant kalbėti apie stereotipus, apie šiek tiek kitokius žmones, jų pomėgius, išvaizda ir t.t. man pati pirma mintis, kad čia toks rusų laikų palikimas. Tėvai augo pagal įvairius standartus, taisykles. To dalelė išliko ir mumyse...
tai gal kaip tik atvirkščiai?Man asmeniškai tikrai būtų įdomu pabendrauti su mergina,kuri dievina 'kietą riešutėlį',o ne visokius ten Dear John.be to žmogaus meno skonis puikiai gali atspindėti ir patį žmogų.
Tai va būtent,liūdna, kai negalime atvirai pasakyti savo skonio.
19 pranešimai(ų)
• Puslapis 1 iš 2 • 1, 2
‹ Įvairūs ‹ Filmai, TV, knygos |