2020 m. tam, kad galėtumėte valdyti kompiuterį, jums nebereikės kompiuterio klaviatūros ir „pelės“, teigia „Intel Corp.“ mokslininkai. Vietoje to vartotojai galės atidarinėti dokumentus ir naršyti internete naudodamiesi vien savo smegenų bangomis.
„Intel“ tyrimų laboratorijoje Pitsburge dirbantys mokslininkai ieško būdų, kaip skaityti ir panaudoti žmogaus smegenų bangas kompiuterių, televizorių ir mobiliųjų telefonų valdymui. „Intel“ sukurtų, į žmogaus smegenis implantuotų daviklių pagalba smegenų bangomis būtų galima valdyti įvairius prietaisus.
Mokslininkai teigia, kad šis planas nėra scena iš mokslinės fantastikos filmo. „Didysis brolis“ neimplantuotų mikroschemų į jūsų smegenis prieš jūsų valią. Mokslininkai tikisi, kad vartotojai norės tos laisvės, kurią jiems suteiks implantas.
„Aš manau, kad žmonės yra stebėtinai prisitaikantys, - teigė „Intel“ laboratorijos tyrimų viceprezidentas ir ateities technologijų tyrimų direktorius Andrew Chienas. – Jei prieš 20 metų būtumėte pasakę žmonėms, kad jie nuolat nešiosis kompiuterius, jie būtų pasakę: „Aš to nenoriu. Man to nereikia“. Dabar negalima jų atpratinti tai daryti. Yra daug dalykų, kuriuos pirma reikia padaryti, bet, aš manau [mikroschemų implantavimas į žmogaus smegenis] yra galimybių ribose“.
„Intel“ mokslininkas Deanas Pomerleau žurnalui „Computerworld“ teigė, kad greitai vartotojai pavargs būti priklausomi nuo kompiuterinių prietaisų ir to, kad nuolat turi ieškoti jų kišenėse ar rankinėse.
Mokslininko manymu, vartotojams nusibos dirbti su įrenginiais, naudojant savo pirštus. Vietoje to, jie galės valdyti įvairius prietaisus vien naudodamiesi savo smegenimis.
„Mes bandome įrodyti, kad su smegenų bangomis galima padaryti įdomių dalykų, - teigė D. Pomerleau. – Ilgainiui žmonės gali tapti labiau linkę pasirinkti <...> smegenų implantus. Įsivaizduokite galintys naršyti po internetą, naudodamiesi vien tik savo minčių galia“.