Teip, dabar ir aš čia pasireikšiu.
Taigi, esu kraujo donoras. Dabar daviau pirmą kartą, tačiau labai patiko tas jausmas,kad kažkas padėjau. Lietuvoje nėra tiek kraujo, kad jis spėtų sugest ir būtų išpilamas į kanalizaciją. Jo reikia beveik dvigubai nei dabar gaunama/nuperkama. Tikrai, jausmas labai malonus. Ir šiaip, kolektyvas ten visai smagus būtų.
Dabar apie patį kraujo davimą. Mergina, per metus gali duoti 4 kartus, vyras 5. Galima duoti kas 2 mėnesius (per tiek atsistato kraujo kiekis). Tačiau,kad labai organizmas neišsiderintų,bei nepavargtų, yra labai patartina ir rekomenduojama daryti pertraukas. Pvz mes su drauge duosim 4 kart per metus kas 3 mėnesiukus. Merginoms kraujo netekimas jaučiamas mažiau, jos juk įpratusios kraujuot be adatos. Vaikinams tai kiek sunkiau, tačiau vieni jaučia daugiau, kiti mažiau.
Prieš kraujo davimą, reikia būti lengvai pailsėjusiam. Ateiti pavalgius sočiai. Gerai būtų,kad rytas prasidėtų su skysčių doze. Jei geriate kavą, reikia po jos užgerti vandens, nes kava labai smarkiai šalina skysčius iš organizmo.
Atėjus, gausite prisistatyti, atlikti testą (yra smagių klausimų). Tuomet, keliaujate ir iš jūsų piršto paima kraujo. Patikrina ar nesergate, ar jūsų kraujyje nėra ko nereikia (alkoholio kažkiek, chemijos (narkotikų) ir kitų š), patikrina hemoglobino kiekį (moterims turi būti 130 (atrodo ar 125) , vaikinams 135). Tuomet, jei atitinka viskas normas, nieko blogo neranda, keliaujate pas daktarę, kur patikrina jūsų spaudimą. Informuoja apie viską, procesą, duoda patarimų ( jų būtina laikytis ), donorai negalvokit nesilaikyt). Pažiūri tą jūsų testą, jei ok, keliaujate prie procedūros. Užrašoma kaip (mokamai/nemokamai), kiek duodate kraujo. Kiti smulkūs formalumai. Tada čiumpate nemokamų gėrimų (karštų). Išgerti privaloma. Ir ką, einate sėdate į kėdę. Tuomet į jus smeigia adatą, bei jums liepia maigyti minkštą kamuoliuką. Nusiurbiama kraujo tyrimams ir prasideda ilgasis siurbimas. Mažas nusiurbimas tyrimams dėl aids, živ. Ilgasis siurbimas trunka nuo 3 iki 10 minučių. Kai man pribėgo 300 ml, tai bėgimas sustojo
teko pamasažuoti ranką,kad vėl bėgtų. Jei siurbimo metu kažkas darosi su jūsų savijauta būtina pasakyti seselėms.
Po visko, ranka aptvarstoma. Gaunate vėl karšto gėraliuko. Pasirašote,kad davėte kraujo, kiti mini formalumai. Apsirengiate. Pasiimate savo dovanas (jei duodate neatlygintinai jų duodama daug daugiau). Šokoladai, tušinukai, puodukai.. Būtų gerai,kad vieną šokoladą suvalgytumėte iš karto.
Jokio rūkymo. Ypač merginoms - dūmas ir jūs jau nualpote. Vienetai nenualpsta. Kas nealpsta tiesiog suklumpa, nes kojos nebeišlaiko.
Tai tiek.. Yra dar klausimų? Prašom, padėsiu kaip galėsiu;]

aš prašiau mamos,kad dabar nueitų su manim,pasirašytų sutikimą, bet sakė, kad geriau palaukti 18,kol pati galėsiu